Entrades populars

dimarts, 27 d’agost del 2019

ESCALES PER MESURAR ACTITUDS

Benvolguts Pradencs (i tothom qui s'hi vullga afegir),
aquí teniu alguns comentaris sobre les escales per mesurar actituds.

Escales d'opinió, altrament Escala de Thurstone. Es tracta d'una escala d'opinions, en què hom hi reflecteix sis sentències relacionades amb una qüestió concreta:
-La primera, molt favorable.
-La segona, marcadament favorable.
-La tercera favorable, però asèptica.
-La quarta, desfavorable tipus paternalista.
-La cinquena, marcadament desfavorable.
-La sisena, molt desfavorable.

Un cop escrites totes les opinions, cal descol·locar-les de manera aleatòria, a fi i efecte que la persona enquestada no sàpiga com és l'escala real, sinó que se li apareguin com un seguit d'opinions. Es tracta que la persona enquestada col·loqui totes les sentències, de més acord a menys acord. Cal que les col·loqui totes encara que n'hi hagi unes quantes amb les quals el grau d'acord sigui mínim. La feina interessant consisteix a fer matisar les opinions.

Quan s'ha realitzat l'enquesta, es tracta de veure quines són les opinions predominants, però també, entre les que no ho són, quines causen més (o menys) rebuig.

Si voleu veure aquesta escala treballada, la podeu trobar a un parell de feines meues:

Bernat Joan i Marí. Treballar actituds lingüístiques. Ed. Mediterrània, Eivissa.
"               "          . "Espais simbòlics d'identitat i actituds lingüístiques entre els jóvens d'Eivissa", Randa, núm. 71. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013. 


Escales numèriques, o Escala de Likert.

Es tracta de posar un contínuum numèric (per exemple, entre 0 i 10, essent zero un extrem -posem extrema dreta- i deu un altre extrem -posem extrema esquerra). L'escala permet a la persona enquestada de matisar entre les seues opinions i enriqueix la perspectiva, especialment a l'hora de tractar actituds lingüístiques.

La vàrem fer servir al treball:

"Transmissió generacional i actituds lingüístiques entre els jóvens de Formentera", Randa, núm. 79. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2018.

Esper que aquests comentaris us siguin d'utilitat. Salutacions ben cordials a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada